Drama, musik och astronomi blev en lyckad kombination den 16 april på Malmö stadsbibliotek. Frans Hagerman och hans kvartett framförde först nyskriven astronomiskt inspirerad musik med titlarna Saturnus ringar och Enceladus. Publiken var begeistrad.

Därefter berättade Ulf R Johansson om Galileo och hans epokgörande upptäckter, varefter han kom in på Bertholt Brechts pjäs om Galileo. Skådespelaren Arne Strömgren framförde inlevelsefullt valda delar ur Galileos brev och uppspelningen av delar av radioteaterns uppsättning 1959 av pjäsen ”Galileis liv” med Max von Sydow satte fantasin i rörelse.

Följande världsberömda klipp visades också:


Programmet:

Saturnus ringar och Enceladus.

Frans Hagerman, kompositör och musiker (flöjt) presenterade nyskriven musik, inspirerad av astronomiska objekt i solsystemet. Övriga deltagare i kvartetten var Alica Tserkovnaja, flöjt, Olle Sjöberg, piano, och Simon Bång, cello.


Paus med kaffe, läsk och te med hembakt tilltugg.

 

Galilei, Brecht och Arne Strömgren - om en osannolik Malmötrio.

 

Brecht, Galilei och Strömgren

 

 

Ulf R Johansson gav en bakgrund om Galilei och berättade sedan om Brechts Galilei-pjäs och hur Brecht såg på den. Pjäsen skrevs under hans exil på 30- och 40-talen, med Hollywoodstjärnan Charles Laughton som den förste engelskspråkige Galilei på scen. Därefter samtalade Ulf R med skådespelaren/regissören Arne Strömgren, som deltog i den klassiska radiouppsättningen av Galilei-pjäsen 1958. En uppsättning med Max von Sydow i huvudrollen och med legendaren Bengt Ekerot som regissör. Pjäsen spelades in i Malmö och vi fick höra några korta avsnitt ur denna föreställning.

Kallelsen som pdf här.