PastedGraphic 3

Solen har nyligen passerat solfläcks­minumum och är nu på uppgång igen. För att följa utvecklingen av rymdväder finns flera olika rymdsonder och observatorier på jorden som ger kontinuerliga observationer av solen, ett par av dem nästan nuddar solkoronan. Vi bjöd in solforskaren Peter Wintoft att berätta om vad som är på gång. Hur påverkar utbrott på solytan jorden? Peter berättade bl a om hur ett solutbrott faktiskt nyligen ledde till urkopp­ling av en transformator i mellansverige. 

Den 29 april hade vi vårsäsongens sista månadsmöte. Det passade således ganska bra att fokusera på solen men som vanligt hade vi ett ganska fullmatat program där även en del annat stod på menyn, icke minst om rymdfart. Som vanligt fanns det spännande rymdnyheter som Tomas Diez förmedlade men även rymdfartens historia kom till tals. Sandra Lindqvist, Anna Jonasson och Mirja Markkula hade arrangerat ett eget ASTB-firande av tioårsminnet av Jurij Gagarins historiska rymdfärd. Det berättades Gagarin anekdoter – bland annat om hur han blev hedersbrandchef i Malmö brandkår!

 

HAT33b

Alltid mycket trevligt blir det när något gymnasie­arbete utfört vid Tycho Brahe-observatoriet kan presenteras. Denna gång var det Elliot Pedley och Clara Oelker från Procivitasgymnasiet i Malmö som berättade om sina studier av exoplaneten HAT P-33b. Man hade imponerande nog lyckats mäta den ytterst lilla ljusstyrkeminskningen som sker när moderstjärnans planet (i en s k transit) passerar framför och skymmer en minimal del av dess ljus. Se deras ljuskurva till höger.

 

Efter en kortare paus vidtog sedan kvällens huvudpunkt. Solforskaren Peter Wintoft är sedan många år verksam vid Lundaavdelningen av Institutet för Rymdfysik. I sitt föredrag  Den nya solcykeln och rymdväder berättade han om ökande solaktivitet och tänkbar påverkan av rymdvädret på jorden. Det blev mycket trevligt och följdes upp med en mängd frågor. Dessutom kunde vi visa upp de senaste resultaten från Lars-Åke Truedssons solobservationer. 

 

Här lite bilder från kvällen: