Created with GIMP 

Upptäckten av exoplaneter får anses vara ett av de största genombrotten astronomin haft, kanske någonsin. Många astronomer forskar nu inom området. En av dem är Linn Eriksson som disputerade i våras på hur exoplaneter uppkommer. Vi bjöd in henne till höstens första månadsmöte!

Som vanligt blev det även nyheter från rymden och visningar av fantastiska astrobilder!

Med några deltagare via zoom blev det sammanlagt ett fyrtiotal närvarande på sällskapets första höstmöte, som ägde rum i Lundmarksalen i Astronomihuset, Lund. Salen var nyutrustad med modern mediautrustning som bidrog till att förbättra miljön avsevärt.

Det fanns mycket att rapportera från sommarens sol- och meteorvisningar och därefter fick vi en introduktion till kurser om astrofotografering och fjärrstyrda observationer som planeras kunna köras under hösten.  Nya vackra astrobilder visades av Peter Linde, Ronnie Svensson och Linus Kulle. Alltifrån enkla himmelsbilder tagna med mobiltelefon till avancerade upptagningar av Jupiter, nebulosor och Vintergatan. Tomas Diez gav senaste rymdfartsnytt och Peter Linde visade de första bilderna tagna av Webb-teleskopet.

Kvällens huvudföredrag gavs av Linn Eriksson, nyligen disputerad inom området för planetbildning. Vi fick en pedagogisk och skickligt gjord presentation av exoplanetastronomin, med betoning på upptäcktsmetoder och tidiga resultat. Linn gav oss därefter en inblick i hennes egen forskningsspecialitet som handlar om hur planetsystem egentligen uppkomma, från mikroskopiska partiklar i gas till planetesimaler och slutligen planeter. Kvällen avslutades med ett antai frågor och svar inom området.  Hela kvällens program finns här.

Så här såg det ut under kvällen:

 

Hela mötet spelades in och är tillgängligt på vår Youtube-kanal "Upptäck Universum" samt nedan!