binary comment

Cassiopeiabloggen såg dagens ljus år 2010. Sedan dess har redaktören Ulf R Johansson hunnit med drygt 2000 ASTB-bloggar. Det var dags att summera de största händelserna under åren. Allra störst? Var det rentav när Betelgeuze ljus slocknade? Eller var det..., ja, vaddå? Ulf R valde ut och kåserade om sina favoriter.

Mötet var sällskapets årsmöte med sedvanliga årsmötesförhandlingar. Vi fick också rapporter om ett avancerat gymnasieprojekt och ett egentillverkat meteorövervakningssystem. Hela mötet finns inspelat och tillgängligt på vår Youtube-kanal.

Det blev ett mycket välbesökt årsmöte på Tycho Brahe-observatoriet, närmare femtio personer i en fullpackad lokal och ytterligare tio ute på nätet. Ordförande Peter Linde inledde årsmötesförhandlingarna med att göra ett tvärsnitt av den omfångsrika verksamhetsberättelsen. Skattmästare Stefan Agnani föredrog den ekonomiska berättelsen varpå revisor Hans Kronkvist läste upp den godkännande revisionsberättelsen. 

Därefter blev det dags för valberedare Mats Hägg att föreslå val till ordförande och styrelseledamöter. Styrelsen fick efter detta följande sammansättning:

Peter Linde, ordförande

Ledamöter:

      • Tomas Diez
      • Adriana Gilicka
      • Anders Hjelset
      • Anna Jonasson
      • Mirja Markkula
      • Anders Nilsson
      • Karl Palm
      • Nils Ryde
      • Ronnie Svensson
      • Kjell Westman 

Mer detaljer finns här.

 

En tradition på årsmötet är att dela ut Tychopris till förtjänta medlemmar. Priset är ett hederspris och innebär ett fint diplom och sällskapets officiella uppskattning. I år blev det flera mottagare. Avgående kassör Stefan Agnani fick det första.  Därefter fick tre donatorer Tychopriset för sina storslagna donationer till sällskapet: S Anders Larsson, Hans Hilderfors och Mikael Nyqvist. Slutligen blev det en specialtycho till Sveriges främste astrobloggare, Ulf R Johansson, som just passerat 2000 inlägg på vår Cassiopeiablogg. Via länkarna ovan kan man också se pristagarna och förstora upp och läsa de individuella motiveringarna.

 

Efter årsmötesförhandlingarna vidtog resten av kvällens program.  På föreningsnytt berättade Bengt Rönde om den nya Facebook-gruppen för astrofoto som han och Ronnie Svensson inrättat för sällskapets räkning. Tanken är att stimulera och underlätta det stora intresset för astrofoto som finns bland medlemmarna. Tomas Diez berättade om att ytterligare några medlemmar gjort fjärrstyrda observationer hemifrån. Dessutom om den kommande invigningen av Wisdome-projektet på Tekniska museet där sällskapet medverkar. 

 

Noah Preihs, Ilisi Tainio Lagusson och Tomas Kamsäter är gymnasister på Spykens gymnasium i Lund. Under vintern har de studerat supernovor med observatoriets teleskop och presenterade nu sitt projekt.  De hade bl a observerat galaxen NGC 5631 i vilken en supernova av typ 1a blossat upp. Målsättningen är att kunna bestämma ett ungefärligt avstånd med hjälp av dessa s k standardljus. 

 

Därefter var det dags för en välbehövlig paus där deltagarna dagen till ära bjöds på gratis kaffe och fika! Sedan blev det Pjotr Koppes tur att berätta om sitt hemmagjorda himmelsövervakningssystem. Han kunde visa upp ett flertal intressanta himmelsfenomen som kamerorna hade uppfångat.

 

Slutligen var det dags för kvällens huvudföredrag. Ulf R Johansson hade nyligen passerat 2000 (!) inlägg på Cassiopeiabloggen. Det firades med att han för kvällen gjort ett personligt urval av de tio mest anmärkningsvärda händelserna under åren. Det blev en trevlig kavalkad, alltifrån unika kometbilder till lika unika JWST-bilder.  Ulf R avtackades med stora applåder och en speciell liten present med vilken man kan se stjärnhimlen även under mulna nätter...