header

 

Till årets sista möte bjöd vi in Thomas Bensby, universitetslektor vid avd för astrofysik, LU. Han berättade om utforsk­ning av Vintergatan med spektro­skopiska observationer. Genom att studera ljuset från stjärnor så kan man avslöja deras kemiska sammansättning, rörelser, och ålder. 

Det blev också astrobilder, boktips och rymdnyheter samt en berättelse om jägaren på himlen. Hela mötet finns inspelat och tillgängligt på vår youtube-kanal.

Programmet var som vanligt i två delar. På föreningsnytt beslöt sällskapet om oförändrade medlemsavgifter och vi fick veta att en kontakt nu finns med Malmö Stadsarkiv för kommande arkivering av historiskt material. Två nya fina teleskopdonationer hade förärats sällskapet av respektive Stuart Cameron och Henrik Spak. De applåderades i sin frånvaro, mer info finns här. 

Ulf R Johansson gav oss boktips inför julen som handlade om forskare som varit nära men aldrig vunnit nobelpriset. Månadens astrofotoobjekt var naturligtvis Jupiter som nu är ovanligt lättillgänglig på himlen. Bengt Rönde visade vad som är möjligt att på Jupiter med kamera medan Ronnie Svensson med sitt 14-tums teleskop naturligtvis kunde visa ännu mera detaljer. Mycket imponerande hur man med s k "lucky imaging" kan extrahera fram ytdetaljer från en lång serie av individuellt ganska suddiga bilder.

Mirja Markkula gav oss sedan en rejäl uppdatering på nyheter från rymdforskningen, bl a med ESA, NASA och Space-X. Bengt Rönde återkom, nu med en fyllig berättelse om stjärnbilden Orion, som ju under vintern dominerar stjärnhimlen i söder. Vilken tur för oss att Artemis råkade döda sin älskade Orion, för annars hade vi ju inte haft Orions stjärnbild på himlavalvet!

Efter kaffepausen var det dags för kvällens huvudföredrag.

Spektroskopi är ett kraftfullt verktyg för att förstå stjärnors, galaxers, och universums ursprung. Genom att studera ljuset från stjärnor så kan man avslöja deras kemiska sammansättning, rörelser, och ålder. Thomas Bensby, universitetslektor vid avd för astrofysik, LU, är specialist på studier av Vintergatan med spektro­skopiska observationer. Han berättade om hur spektroskopiska data används för att kartlägga Vintergatan, för att förstå dess dynamik och utveckling, samt identifiikation av viktiga ledtrådar om dess uppkomst. Thomas berättade även ingående om moderna instrument och om imponerande internationella samarbeten där han även själv deltar, såsom Gaia, SDSS, och 4MOST.

 
Thomas avtackades med härligt bubbel och alla var mycket nöjda med månadsmötet!