kulturn2Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe medverkade på kulturnatten i Lund i år. Vi höll till på astronomiska institutionen, där vi kunde presentera information om sällskapet och observatoriet. Institutionen hade samtidigt vernissage på en TWAN-utställning med vackra astrobilder.

 

 

 

 

 

Undertecknad var på plats från klockan halv tre för att sätta upp vår lilla utställning. Svart duk på bordet gav fin effekt, och i olika broschyrställ hade vi information om vår verksamhet. Dessutom var SAAFs skrift om amatörastronomi, ”Natt”, och en hög med äldre nummer av ”Populär Astronomi” tillgängliga. Vidare fanns information om observatoriets skoltjänster för grund- och gymnasieskolorna samt om Rymdungarna.

 

kulturn1

En plastmodell av rymdfärjan stod mitt fram fylld med Nonstop. Bakom bordet hängde den informationsvepa, som vi producerat just för sådana här tillfällen.  Bredvid vår plats hade mastersstudenter i astronomi hängt upp, respektive lagt fram, vårt solsystems planeter. Dessa hade de, om jag förstod det hela rätt, själva tillverkat, och de var verkligen fina! Planeterna drog till sig många nyfikna blickar, varav många var barns. Efter att ha studerat dessa planeter, och fått sig berättat lite om dem, gick besökarna vidare, antingen till oss eller till någon föreläsning eller till den fotoutställning som också fanns i huset. kulturn4

 

 

Under kvällen kom det fram många människor till vårt bord,  både stora och små. Det var bl a två personer som hade varit med i föreningen MARS. De undrade om jag kände den och den medlemmen, och vad som hade hänt med dessa kulturn3

medlemmar. Naturligtvis bjöd jag in dem att åter komma på besök, kanske redan på torsdag i nästa vecka, då ju sällskapet har sitt nästa möte på observatoriet. Vi fick också en ny medlem. Och många andra tog information om sällskapet, och kanske trillar det in fler nya medlemmar inom kort.

 

 

Det anmäldes tre stycken barn till Rymdungarna; dessutom har det kommit in namn på ytterligare två barn via e-post, som vill komma och se vad Rymdungarna är. Kanske blir det ännu fler, då många barn och föräldrar tog information om vår barngrupp. Det fanns också besökare som även var lärare; några av dem kände igen mig från tidigare besök. Många var det som tog information om våra skoltjänster. Det finns helt klart ett intresse för dessa våra aktiviteter från skolorna.   Vi fanns fysiskt på plats fram till klockan kvart över åtta på kvällen.  Sammanfattningsvis var det en trevlig kväll för mig, Peter Hemborg, som alltså var på plats i cirka sex timmar. Vi gör nog om det! Eller hur?  

Peter Hemborg