Svenska astronomiska sällskapets storbildsutställning nådde Lunds Stadsbibliotek, där den stod till den 23 juni. Utställningen, ”Utblick-tillbakablick”, består av fem stycken dubbelsidiga skärmar med bilder i formatet 2 x 1.5 m.

ASTB-medlemmarna Kjell Westman och Hans Kronkvist transporterade utställningen till Lund. Efter visst besvär kunde de ganska skrymmande skärmarna fås på plats i biblioteket.


Utställningen på plats i bibliotekets atriumgård.


Ur pressmeddelandet, som introducerar utställningen:

Vår utsikt från jorden är strålande. Solsystemet befinner sig i en trakt av rymden där sikten är klar. Vi ser långt ut i kosmos, genom havet av andra galaxer, ända ut till ett Universum som det såg ut för över 13 miljarder år sedan. Då hade Universum ”nyligen” bildats ur ett ofattbart hett, men också tätt tillstånd - Big Bang.


Det tar tid för ljuset att färdas över dessa enorma avstånd. Det innebär att vi ser tillbaka i tiden. Ju längre ut vi spanar desto längre tillbaka i tiden når vi. Den stjärnhimmel vi ser om natten är redan historia. UTBLICK - tillbakablick är därför en resa i både tid och rum.

Galileo Galilei påbörjade resan för 400 år sedan då han observerade med sitt teleskop. Utställningen UTBLICK - tillbakablick visar vår tids bilder i praktfull skärpa av Galileis favoritobjekt, men för oss vidare till de mest avlägsna och extrema miljöerna i kosmos.