20220813 140749sm

 

Äntligen var Malmöfesten tillbaka efter två år. Sällskapet bidrog som vanligt de två första dagarna på barndelen i Slottsparken. Vädret var utmärkt, mycket sol, om än i varmaste laget. Våra inslag bestod av solobservationer med våra två specialteleskop, en frågetävling för barn och den fantastiska astrovagnen, som visades upp för första gången.

 

Det blev massor av barn och deras föräldrar som under de två sannolikt för första gången i sitt liv fick se solen på nära håll. Våra duktiga funktionärer förklarade gång på gång vad det fanns att se. Våra solteleskop släpper bara igenom en liten mängd ljus i den röda H-alfa våglängden. Detta ger möjlighet till att se protuberanser, dvs massutkastningar längs solkanten. Sådana ändrar sig snabbt över tid och definitivt från dag till dag.    

 

 

 

I ett litet tält hade vi plats för reklammaterial och där gjordes också en liten quiz med enkla astronomiska frågor för barn. Närmare 200 fina diplom delades ut till duktiga barn.  

 

 

En nyhet denna gång var att vår styrelsemedlem Anders Hjelset medverkade med sin fantastiska och egentillverkade astrovagn. En mycket avancerad anläggning där Anders hade hundratals besökare som tittade in och fick se solfläckar via teleskopets datorskärm. 

 

Många medlemmar hjälpte till för att göra detta till ytterligare ett mycket lyckat arrangemang. Vi kunde inte räkna antalet besökare men det kan mycket väl ha varit ett tusental som tittade genom våra teleskop.