bohr

Den 28 maj åkte sällskapet på sin årliga utflykt, denna gång till Köpenhamn. Utflykten arrangerades för första gången i samarbete med Hallands Astronomiska Sällskap. Huvudattraktionerna var Runde Tårn och Niels Bohr-institutet. Närmare 50 personer deltog.

Avfärden med buss från Halmstad blev tidig och ASTB-medlemmarna steg på i Lund respektive Malmö. Första anhalten blev Runde Tårn där vi fick särskild guidning av Erling Poulsen, som sakkunnigt berättade om tornet och dess historia. Vi fick se en del unika böcker och instrument som förvaras i tornet. Därefter gick vi upp i det observatorium som finns på toppen och som fortfarande används vid visningar för allmänheten.

 

Sedan var det dags för lunch, som gemensamt intogs i Cassiopeiarestaurangen på Tycho Brahe-planetariet. Här fick de båda sällskapens medlemmar tillfälle att göra närmare bekanskap.

 

Sista punkten på programmet var ett besök på Niels Bohr-institutet. Där mottogs vi av Finn Aaserud, som ansvarar för Niels Bohr-arkivet, och av Uffe Graae Jørgensen, astronom med exoplaneter som specialitet.

 

Vi fick se Niels Bohrs arbetsrum med bl a unika skulpturer och foton. Därefter berättade Uffe om senaste rönen inom exoplanetforskningen och Finn gav en intressant exposé över Niels Bohrs liv. Återfärden startades vid 17-tiden med trötta men mycket nöjda medlemmar.

 

Bildspelet nedan ger ett sammandrag av utflykten. Genom klicka på det ges kontrollmöjlighet, bl a att få fullskärmsbild.

 

 

{imageshow sl=11 sc=1 w=500 h=400/}