I år gick sällskapets vårutflykt till nordvästra Blekinge och trakten däromkring. Det var här som Harry Martinson, diktverket Aniaras skapare, föddes, växte upp och började forma sin världsbild. Med kunniga vägvisare fick vi följa Harry Martinsons väg från övergivet sockenbarn till nobelpristagare, från platser där ’nässlorna blomma’ till tankar om mänsklighetens framtid i ett oändligt kosmos.


Med buss for vi genom det försommarvackra landskapet i riktning mot Olofström. Vädret var som vanligt mycket fint.
Under bussresan fick vi lyssna på bitar ur Knut Lundmarks och Harry Martinsons radiosamtal 1948, och Ulf R Johansson berättade om sitt och andra journalisters möten med Martinson.
Efter vederbörlig kaffepaus fick vi tillfälle att titta på hembygdsmuseet i Jämshög (www.jamshog.nu/museet) med ett särskilt rum med de unika Harry Martinson-samlingarna. Martinson samlade etiketter, askar och annat i tusental.
Därefter besöktes Harry Martinsons gamla skola i Näbbeboda där Anders Nyholm berättade om astronomin i Aniara och skådespelaren Arne Strömgren läste valda delar ur Aniara. Ulf R ger sin beskrivning av den lyckade resan på Cassiopeiabloggen.