Det svarta lagret i bildens mitt har hög iridiumhalt och härrör från asteroidnedslagets globala påverkan. Bild: Göran Iveberg.
Den svenska nationaldagen 6 juni tillbringade vi tillsammans med vännerna i HAS, Hallands Astronomiska Sällskap, i vårt gamla fosterland Danmark för att inspektera Stevns klint med dess unika lager av bl a iridium efter asteroidkraschen för 65 miljoner år sen, den som knäckte dinosauriernas herravälde. Sakkunnig geolog på bussen till Stevns klint var Nicolai Gedda. Som traditionen bjuder samarbetade vädret och gjorde det till en angenäm resa. Väl framme vid klinten intogs lunch, innan promenaden ner till stranden tog vid. På vägen kunde man också bese Höjerups gamla kyrka, som i början av förra seklet delvis störtade ner för stupet.
Väl nere vid havet gav Nicolai Gedda en utförlig genomgång av de mångfaldiga geologiska lager som klinten uppvisar. Själva iridiumlagret är ett av många.
Som vanligt en synnerligen trevlig träff med våra vänner norr om åsen och vi spann lite gemensamma idéer, bl a ska vi gemensamt undersöka om Tycho Brahes Ven och hans observatorierester kan förklaras som ett av Unescos världsarv.
{imageshow sl=67 sc=12 /}