binary comment

Det hade gått tre år sedan sällskapets årliga studieresa hade kunnat genomföras. Nu var det äntligen dags igen, åter i samarbete med våra astrovänner från Halland. Bussen gick till Brorfelde observatorium i Danmark, sedan några år omgjort till ett besökscentrum för astronomi och annan naturvetenskap. 

 

Vi blev sammanlagt 38 personer i bussen från Halland som hämtade upp oss ASTBare i Lund och Malmö. Traditionsenligt höll sig vädret i schack under större delen av dagen. På Brorfrelde blev vi väl mottagna av vår guide som med stor inlevelse berättade om Brorfeldeobservatoriets historia. Vi fick tillfälle att bese de olika byggnaderna som nu successivt omvandlas till ett besökscentrum.  Förutom astronomi finns det också annan naturvetenskap representerad på besökscentret. 

 

Brorfelde erbjuder speciella, delvis uppvärmda, observationshus där man i grupp kan gemensamt observera en mörk stjärnhimmel. Besöket avslutades med att vi fick titta på det stora Schmidtteleskopet med en 77 cm spegel. Fram till 1996 var Brorfelde det största danska observatoriet. Schmidtteleskopet innehåller idag en avancerad CCD-kamera och används numera av amatörastronomer.

 

Resan blev som vanligt mycket lyckad – inte minst för tillfället att träffa likasinnade för första gången på ett bra tag.