1010864lo

Under maj månad invigdes en ny utställning på Tycho Brahe-museet på Ven. Den blev därmed ett naturligt mål för sällskapets årliga utflykt, som traditionsenligt gjordes tillsammans med Hallands astronomiska sällskap. Det blev en givande utflykt med kunskap, gemyt och naturrikedom i skön förening.

 

 1010796Den 1 juni kl 9.30 var det samling vid Venbåtarna i Landskrona hamn. Utflykten hade visat sig överraskande populär, en förhoppning på 30 deltagare blev en kraftig underskattning då närmare 50 personer ställde upp.  Sällskapets egen reseledare, Frank Schaffrin, hade dock allt under kontroll, biljetter delades ut med benägen hjälp från Karl Palm. 

 

Väl framme på Ven gjorde huvuddelen av sällskap et en promenad fram till museet och bekantade sig samtidigt med "Planetstigen". Längs vägen finns nämligen skalenligt utplacerade planetskulpturer, alltifrån Saturnus till Merkurius. 

 1010864 

Två museiguider tog hand om oss, den ena gruppen började med att stiga ner i det underjordiska Stjärneborg medan den andra besåg själva utställningen och den fina parken. Sedan bytte vi grupper.

 

Kl 13 var lunch arrangerad på den närbelägna Turistgården och det var säkert skönt för alla att sitta ner för lite social samvaro. Stämningen var hög, ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med nya och gamla vänner, inte minst med kollegorna från Halland. 

 1010877

Stor bonus gav våra egna medhavna experter, Ulf R Johansson och Klas Hyltén-Cavallius, som bidrog med sina stora specialkunskaper. Efter lunchen erbjöd t ex Klas alla intresserade en specialpromenad längs öns "obebodda" sida, bl a berättade han då om Tychos innovativa system av dammar som gav vattenflöde den unika pappersmöllan.

 

Summa summarum, en mycket givande dag, åtminstone enligt det spontana betyget från många av deltagarna! 

 

 

Här några fler bilder från resan. 

 

 

 

 

 

 

 

 

PL

Free Joomla Lightbox Gallery