litenastb

 NYHETSBREV 34        21 mars

Hej!

Den 25 feb fick vi höra om LOFAR, världens största radioteleskop, ett nätverk av stationer spridda över Europa. Eskil Varenius, doktorand vid Chalmers, berättade om de senaste resulta­ten från teleskopet, som skapar superskarpa bilder av himlen sedd med radio­vågor. 

Påskkonst på Tycho Brahe-observatoriet

För femte gången blir det påskkonst ute hos oss på Tycho Brahe-observatoriet i Oxie. Eleverna på Konst- och designlinjen, Östra Grevies folkhögskola, gästar oss samtliga påskdagar.

Öppettiderna långfredag-annan dag påsk kl 12-15. Vernissage med invigning långfredag 25 mars kl 13, med sedvanlig förtäring i form av vatten, läsk, chips. Invigare blir särskilt inbjudna Sylvia Björk, som är ordförande i Malmö stads kulturnämnd. Hon hälsas alldeles speciellt välkommen till oss!

Ulf R Johansson rapporterar inför utställningen:

Temat för utställningen är "Rymdkonst - Konstrymd" och eleverna kommer bl a att visa flera verk, pyramider, utomhus, på gården. Läraren Max Andersson berättar att en annan viktig del är grafiken, som på Östra Grevie är en av få dedikerade grafikutbildningar i landet.

- Vi lär oss de flesta tekniker och implementerar också grafiken i rörlig bild och tredimensionella verk. Utbildningen är tvåårig och första- och andraårsstuderande arbetar tillsammans i verkstaden, noterar Max.

- Vi samarbetar med ett stort nätverk av människor. Vi har teckning varje vecka och föreläsningar av olika konstnärer, gallerister och företrädare för institutioner. Varje termin kommer gästlärare till skolan för att inspirera och ge kritik och kommentarer.

31 mars: Årsmöte

Sällskapets årsmöte hålls på Tycho Brahe-observatoriet den 31 mars med början kl 19.00. Förutom årsmötesförhandlingarna får vi en ögonvittnesrapport från solförmörkelsen i Indonesien och en redogörelse för ett förslag till ett naturumområde nära TBO. Dessutom lite ögongodis med några korta och fascinerande astronomivideos. Och Peter Hemborg berättar om sin unika donation till TBO, med många års klippsamlande från rymd och astronomi.

Den omfattande verksamhetsberättelsen för 2015 finns redan att läsa här på nätet. En ordinarie kallelse är på väg inom kort. 

Klubbkvällar och amatörastronomikvällar

Under våren fortsätter klubbkvällarna. Som vanligt handlar det om trevlig samvaro med grillning som ett viktigt inslag. Aktuella datum är 30 mars, 27 april och 25 maj.  

Två amatörastronomikvällar till är inplanerade, med följande teman:

13 april:       Kan amatörastronomerna göra vetenskapliga observationer?
11 maj:        Hur använder du planetarieprogrammet Stellarium på din egen hemdator?

Starttid 19.00 och platsen är observatoriet.

Påminnelse: Medlemsavgiften

Glöm inte att betala in medlemsavgiften igen!  Just nu får dessutom alla gamla och nya medlemmar gratis boken "Allt mellan himmel och jord" av Johan Kärnfelt. Bara att komma och hämta på ett möte!

Medlemsavgifterna är desamma som ifjor. Fullt medlemskap kostar bara 350 kr och man får verkligen valuta för sina pengar. Det finns också andra medlemsformer. Familjemedlemskap? Ungdomsmedlem? All information om medlemskap och inbetalning finns här. För eventuella frågor, kontakta vår sekreterare Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Till slut

  • Till aprilmötet kommer Lundaprofessorn Leif Lönnblad (inst för astronomi och teoretisk fysik) att besöka oss.
  • Den 9 maj, vid lunchtid, kommer planeten Merkurius att passera framför solskivan. TBO kommer förstås att ha öppet hus för alla som vill se denna sällsynta begivenhet.
  • Vi har skaffat oss ytterligare en epostadress: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Den vidarebefordras till de som närmast ansvarar för observatorieverksamheten. Använd den i första hand för frågor som berör observatoriet och dess drift, t ex synpunkter på förbättringar, etc.

 

Och glöm inte att gilla oss på Facebook!

Peter, er ordf.