litenastb

 NYHETSBREV 46       4 juni 2017

Hej!

De korta nätternas förbannelse är över oss igen ... :)  Den ljusa delen av året gör ju det svårt att visa något på natthimlen. Det innebär att de allmänna måndagsvisningarna gör uppehåll för att återkomma i slutet av augusti eller början av september.

Sommaraktiviteter

Men det kommer ändå att finnas en hel del för er att intressera sig för. Vi räknar med att fortsätta under sommaren med klubbkvällar, i så fall som vanligt på några onsdagskvällar. Håll uppsikt i vår kalender på tbobs.se för nästa tillfälle!

Stjärnvisningarna är dock inte helt inställda, istället riktar vi vår uppmärksamhet på en annan stjärna, nämligen vår egen sol. Vi kommer att visa upp både solfläckar och protuberanser! Det blir alltså ibland publika visningar av solen genom våra specialteleskop. Det finns även en del annat att välja på.

Skriv in följande tider i kalendern, mer kan komma efter hand:

  5 juni     19-24   Naturnatt, Nöbbelövs mosse, Lund
10 juni     10-15   Oxiedagen
30 juni     17-23   International Asteroid Day
12 aug     21-00   Se stjärnfallen på TBO!
13 aug     21-00   Se stjärnfallen på TBO!
12 aug     12-19   Malmöfestivalen
13 aug     12-19   Malmöfestivalen

  Varje år inleder vi ju höstsäsongen med att inbjuda allmänheten att titta på stjärnfall. Meteorsvärmen Perseiderna har sin maximala aktivitet runt den 11-13 augusti och det brukar vara en spännande upplevelse med entusiastisk publik. Mer info kommer, se under tiden 2016 års arrangemang

Samma dagar medverkar vi på barndelen av Malmöfestivalen. Vi visar solen genom teleskop och det kommer garanterat att bli många aha-upplevelser. Så här såg det ut i fjol.

Och redan den 29 juni - 1 juli medverkar vår astropedagog Peter Hemborg och Olle Frykstam på Kunskapskalaset på Tekniska museet i Malmö, där de ska stilla barnens nyfikenhet.

Vi räknar med att det kommer fler aktiviteter under sommaren så titta in på våra hemsidor med jämna mellanrum!

 

Studieresan

Sällskapets årliga studieutflykt kommer denna gång att istället göras i början av hösten, första hälften av september. Ett hett alternativ är att besöka Brorfelde-observatoriet i Danmark (numera ett populärastronomiskt centrum), tillsammans med våra astronomivänner i Hallands astronomiska sällskap.

 

Hälsningar

Peter, ordf

IMG 0289B

 

 

http://www.astb.se/index.php/aktiviteter/m-och-frag-mainmenu-38/367-utomjordisk-intelligens