litenastb

 NYHETSBREV 52      21 november 2017

Hej,

September och oktober innebar kulmen på vårt 80-årsfirande. En rad arrangemang genomfördes både för våra medlemmar och för allmänheten.

Den 23 september var det Astronomins dag och natt ute på Tycho Brahe-observatoriet. Det blev en minnesvärd kväll som inleddes med den högtidliga invigningen av vårt bidrag till Sweden Solar System, konstverket "2007 OR 10", en modell av en dvärgplanet.  Ett välbesökt observatorium fick sedan avnjuta ett antal kortföredrag. Höjdpunkten blev live-intervjun med Daniel Michalik på sydpolen. 

På vårt månadsmöte fem dagar senare berättade så geologen Sanna Alwmark mycket engagerat om "Spår av kosmiska kollisioner".

Som en höjdpunkt i sällskapets 80-årsfirande arrangerade vi den 26 oktober i samarbete med Allhelgonakyrkan i Lund en unik rymdkonsert under rubriken "Kosmiska Vibrationer". Det blev en mäktig blandning av rymdinspirerad musik, diktläsning, astronomiska bilder och fakta. Musiken var en improviserad och unik sammansättning av orgel, elektroniska ljudeffekter och piano. Lyssna här på ett sammandrag!

Vid en efterföljande middag på restaurant Valvet firade sedan sällskapet mera internt jubileet. Till god mat blev det Lundmarknostalgia, videohälsningar,  mm. Kvällens höjdpunkt blev utdelningen av Knut Lundmark-priset. En lika glad som överraskad Katja Lindblom, observatorieföreståndare vid Slottskogsobservatoriet i Göteborg, tog emot ett fint diplom och en check på 5000 kr. 

Men årets arrangemang är inte slut för det. Redan nu på torsdag kommer nästa.

 

23 november: Amatörastronomikväll på TBO: Låna teleskop?

Har du funderat på att köpa teleskop? Nu erbjuder vi medlemmarna möjlighet att låna ett teleskop. Under denna kväll går vi igenom grunderna för hur du hanterar ett teleskop. Amatörastronomikvällarna vänder sig till både den vetgiriga allmänheten och intresserade medlemmar. Det krävs inga förkunskaper för att delta. Här finns mer info!

Till sist bör ni just ha fått kallelsen till nästa månadsmöte, den 30 november på Tekniska museet. Denna gång har vi bjudit in Urban Eriksson, expert på hur man lär ut astronomi. Hans föredrag är betitlat "Konsten att läsa himlen".
 

Väl mött!

Peter, er ordf