litenastb

 

NYHETSBREV 87  21 sept 2021

Hej,

Imorgon kl 21.20 inträffar höstdagjämningen, då dag och natt är lika långa på hela jorden. Vi får hoppas att det tilltagande mörkret kan användas till att studera stjärnhimlen och inte bara gråa moln. Lyckligtvis är nu pandemin på tillbakagång så vår verksamhet kan åter ske IRL (dvs In Real Life...). Det innebär t ex att vår barnverksamhet, Rymdungarna, har startat igen.  Vi har också börjat på nytt med våra måndagsvisningar. 

Höstens första månadsmöte blev en ganska lyckad symbios av IRL och cyberrymd. Vi hade ca 40 besökare, jämnt fördelade på observatoriet och på Zoom. Bl a stod Webbteleskopet och mobilt observatorium på agendan.

 

25 september: Astronomins dag och natt  

Lördagen den 25 september är det åter dags för Astronomins dag och natt i hela Sverige! Det är Svenska Astronomiska Sällskapet som tagit initiativet och vill ta universum till folket! På över 30 platser i landet finns det astronomiaktiviteter.

ASTB  medverkar naturligtvis och håller öppet hus på observatoriet i Oxie denna lördag kl 17-23. Årets tema är "Steget ut i rymden" I ett antal spännande kortföredrag kopplar vi till temat och berättar om det senaste inom rymdfarten! Tillåter vädret riktar vi förstås in teleskopen på planeter och stjärnor. Passa på att se planeterna Jupiter och Saturnus i våra fina teleskop! Föredragen på TBO kan också följas via Youtube på följande länk:

https://www.youtube.com/watch?v=tEkgoGRnJAE

Det nationella programmets epicentrum är på Tekniska Museet i Stockholm, där bl a flera rymdföretag medverkar. Se hela det programmet här.  Tekniska museet har en live-utsändning  mellan kl 12-16 på Youtube via länken 

https://youtu.be/5zLOtmycjKQ

 

Månadsmöte den 29 september kl 19

Den 29 september träffas vi igen på ett ordinarie månadsmöte. Av logistiska skäl har alltså mötet flyttats från den 30:e till den 29:e. Denna gång med tyngdpunkten på att kunna träffas fysiskt på Lundmarksalen i Lund, fast även med möjlighet att delta via Zoom. Huvudtalare är professor Torbjörn Sjöstrand som berättar om den senaste forskningen om den mörka materien. Intressant är att Torbjörn började sin karriär som mycket ung medlem i föreningen MARS på 1960-talet...

Kallelsen till detta möte har just skickats ut. Andra månadsmöten under hösten är inplanerade till 28 oktober och 2 december.

 

3 oktober kl 19:30: Nypremiär på "Solaris" 

Vårt samarbete med Panorabiografen i Malmö fortsätter. Den klassiska science fiction-filmen "Solaris" har nu nypremiär på flera platser i landet. Vår v ordf Tomas Diez är inbjuden att ge en kort inledning på förhandsvisningen den 3 okt kl 19:30. ASTB-medlemmar har då möjligheten att få rabatterat biljettpris, 110 kr. Uppge kodordet "Tycho Brahe" vid köp i blijettkassan.  

 

9 oktober: "Tycho Brahe museet by night”

Den 9 oktober kommer Tycho Brahe museet att arrangera ett evenemang vilket man valt att kalla ”Tycho Brahe museet by night”. Man kommer att belysa museiområdet med marschaller, ordna någon form av servering, men även hålla museet och Stjärneborg öppna för besök. Medlemmar i vårt sällskap kommer att vara på plats med teleskop och prata astronomi.

 

Våra sociala medier

Ni känner väl till att vi är verksamma på sociala medier? Inte? Titta i så fall gärna in på våra inlägg på Facebook, Instagram, Twitter (kopplad till Cassiopeiabloggen) och Youtube! Och sprid informationen!

 

 

Hälsningar

Peter, er ordförande

 

Email built with AcyMailing