litenastb

 

NYHETSBREV 88  6 dec 2021

Hej, 

Vintermörker råder ju nu - det dröjer ett bra tag innan våren når oss igen. Låt oss hoppas att vi astronomer kan dra nytta av nattmörkret för att påpälsat tittar efter stjärnor. Även om antalet stjärnklara nätter ofta är tämligen begränsat i Sydsverige...

 

Höstens möten

Vi har haft tre lyckade månadsmöten under hösten. Modellen har varit att vi försökt ha publik både "fysiskt" och via Zoom-inkoppling. Trots viss tvekan och teknisk ovana har det dock gått rätt bra och tycks ha mottagits positivt av medlemmarna. En uppenbar fördel med detta är den enkla möjligheten att spela in mötena och lägga dem tillgängliga på vårt Youtube-konto.  

mötet den 29 september fick vi höra professor Torbjörn Sjöstrand berätta om "Universums djupa dalar", med de nyaste teorierna för att förklara den mörka materien. Inspelningen av mötet finns här.

Den 28 oktober hade vi bjudit in Beatriz Villaroel som huvudtalare. Med den spännande frågeställningen: Kan en stjärna bara försvinna? Det mötet finns tillgängligt här.

Årets sista månadsmöte den 2 december bestod av ett "astronomiskt smörgåsbord" med flera intressanta inslag. Innan mötet började hade vi bokloppis på astronomisk kvalitetslitteratur. Mycket såldes men för intresserade kan nämnas att numren  2, 6, 7 16, 18, 26, 27, 29, 32, 33, 33.5 fortfarande finns tillgängliga. Se tidigare info. 

På mötet fick vi höra Anders Bengtsson tala om "Rymdnod Syd" och Peter Hemborg, vår egen astropedagog berättade om de 10 fantastiska åren med "Rymdungarna".

Ordföranden hade också glädjen att berätta om enastående julklapp till sällskapet. En anonym givare har donerat 100 000 kr till sällskapet. 

Vi framför härmed vårt varma tack för detta.

Inspelningen av mötet alltså finns på Youtube.

 

12 dec: Rymdungefirande och julfest

På söndag den 12 december firar vi astropedagogens och samlingssalens 10 år. Peter Hemborg har bjudit in många av de "rymdungar" han haft sedan barnverksamheten startade. Firandet sker mellan 13.00 och 17.00 som öppet hus. Christer Fuglesang närvarar via Zoom från 16.30. Medlemmarna är förstås också välkomna att delta – i fysisk form.

Med start kl 18 arrangerar vi en liten julfest med säsongsbetonad mat. Kostnad ca 100 kr. Till denna behöver man förhandsanmäla sig till Mirja Markkula via epost till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Då antalet deltagare är begränsat gäller först till kvarn och Mirja ger besked huruvida det finns plats.   

Våra sociala medier

Ni känner väl till att vi är verksamma på sociala medier? Inte? Titta i så fall gärna in på våra inlägg på FacebookInstagramTwitter (kopplad till Cassiopeiabloggen) och Youtube! Och sprid informationen!

 

Hälsningar och God Jul!

Peter, er ordförande

 

Email built with AcyMailing