litenastb

 

NYHETSBREV 96  21 november 2022

 

Hej,

I skrivande stund har den första snön fallit över Skåne – den försvinner väl fort. Men vintern brukar ge några riktigt mörka och vackra stjärnnätter.

Sällskapet har haft flera höjdpunkter under hösten. Månadsmötet den 27 okt hölls i Lund och var välbesökt både på plats och på nätet. Naturligtvis var många nyfikna när Johan Rathsman talade om "Sammanflätat ljus och kvantteleportering". 

Solförmörkelsen den 25 okt såg till en början verkligen – mörk ut. Himlen var inledningsvis helt mulen men trevligt nog lättade molnen successivt så att den partiella förmörkelsen kunde ses större delen av tiden. Inte så många från allmänheten hittade dit men desto flera från massmedia! Så vi var många som blev överraskande nöjda.

 

29 nov och 8 dec: Fler kurskvällar i astrofotografering

15 nov startade vi en astrofotograferingskurs på TBO och nu kommer en fortsättning. Efter den lyckade starten blir det ytterligare två tillfällen att förkovra sig, båda gångerna på TBO med start kl 18.30.

Den 29 nov kommer Bengt Rönde visa hur man fotograferar galaxer, nebulosor och stjärnhopar med systemkamera eller kompaktkamera. Även planeter och månen kan fotas med enkel utrustning (dvs utan teleskop) och med lite mer finesser. Han ger även tips om vilka programvaror han använder för att efterbehandla fotot. Som en aptitretare har Bengt skickat en av sina bilder:

HästhuvudFlame 20220121 369x10 ISO1600

 

Den 8 dec har Ronnie Svensson en fortsättning på sin föreläsning om fotografering av planeter med teleskop. Det blir demonstration av programvara som kan nyttjas för att behandla fotona och hur använder man den för att få bästa resultat.

Kurstillfällena vänder sig till alla med astrofotointresse och som vill veta mer om detta. Ingen föranmälan är nödvändig men kontakta gärna Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. om du vill veta mer.  

 

1 dec: Månadsmöte på Tycho Brahe-observatoriet

Årets sista månadsmöte har vi på Tycho Brahe-observatoriet den 1 dec. Traditionsenligt bjuder vi denna gång ett "astronomiskt julbord", dvs ett program med lite fler men korta punkter. Kallelse med mer info kommer under veckan. 

 

Upprustning av vårt Meade-teleskop
 
Det ena av våra två stora teleskop på TBO är ett 14" Meade teleskop som under närmare 20 år troget tjänat som vårt huvudsakliga instrument för att visa himlens sevärdheter för skolklasser och allmänhet. Nu är det dock dags att pensionera detta och att uppgradera till ett mer modernt system. Vi skickade därför för ett tag sedan in en ansökan till Sparbanksstiftelsen Finn  om ett större bidrag.
 
Jag kan nu meddela att denna ansökan bifallits! Vi har nu satt upp en projektgrupp för att genomföra uppgraderingen. Mer om detta så småningom, men förhoppningen är att detta ska ge en rejäl skjuts för hela föreningen och dess verksamhet, både för oss själva och för våra publika visningar.

 

Hälsningar

Peter, er ordförande

 

Email built with AcyMailing