litenastb

 

NYHETSBREV 95  24 oktober 2022

 

Hej,

Några korta notiser om kommande aktiviteter:

 

25 okt: Solförmörkelse!

Ni missar väl inte möjligheten att imorgon 25 sept observera den partiella solförmörkelsen? Vi har öppet på Tycho Brahe-observatoriet från kl 10.30. Väderutsikterna är inte de bästa men vi får hoppas på glimtar mellan molnen. En liten fågel säger mig att SVT kommer att vara på plats.

 

27 okt: Månadsmöte i Astronomihuset, Lund

Kvantmekaniken förutsäger att par av samman­flätade ljuspartiklar har egenskaper som inte kan förklaras med klassiska mo­deller. Istället hänger deras egenskaper samman på ett sätt som öppnar för nya möjligheter att använda kvantmekanik. Johan Rathsman, teoretisk fysiker, ger den spän­nande bakgrunden till årets Nobelpris i fysik.

Vi får också höra om ett nytt modellprojekt på Österlen, se färska astrobilder och höra om MARS. Hela programmet här.

 

15 nov: Kurskväll i planetfotografering

Tisdagen den 15 november kl 18.30 kommer föreningen att bjuda på en 2-timmars kvällsutbildning i planetfotografering och tillhörande bildbehandling. Utbildningen riktar sig till er som är nyfikna på denna typ av fotografering men som kanske inte ännu tagit steget ut, men även för er som testat på men önskar lite hjälp för att komma vidare. Eftersom vi inte kan styra över vädret kommer vi att hålla oss inomhus och utgå från presentationer och demonstrationer på datorn, och inte minst diskussioner. Kvällen leds av föreningsmedlem Ronnie Svensson som kommer att utgå från sina egna erfarenheter och lärdomar inom detta ämne. 

 

Tips:  Mars-sonden Opportunity, bio på Spegeln i Malmö
 
Biograf Spegeln visar "Good Night Oppie" den 4 november. Det är en dokumentär om roboten "Opportunity" som överlevde 15 år på Mars. Man kan läsa mer om dokumentären här: https://biografspegeln.se/#/movie/2959

 

Hälsningar

Peter, er ordförande

 

Email built with AcyMailing