litenastb

 

NYHETSBREV 110 16 september 2024

Hej,

Hösten är över oss och vi tycks ha en period framför oss med ganska stabilt väder och fortfarande hyggliga temperaturer. Tag chansen att njuta av en vacker natthimmel, gärna på behörigt avstånd från de värsta ljusföroreningarna! Det blir ju en vacker fullmåne imorgon tisdag och fram emot morgonen till onsdag kan man se en minimal partiell månförmörkelse. Fullmånen når nätt och jämnt fram till jordens kärnskugga, och vid maximum kl 04.44 når skuggan bara 9% av månens diameter. 

Sällskapet rivstartade hösten med flera mycket lyckade publika arrangemang. Vi var på Limhamns hamnfest och på Malmöfestivalen, i bägge fallen med massor av intresserade besökade, varav många barn.

Vårt årligen återkommande Perseidarrangemang – där vi inbjuder allmänheten till observatoriet för att titta på stjärnfall – blev också ovanligt lyckat. Flera hundra besökare under de två nätterna observerade meteorer med den ovanliga bonusen att även kunna se norrsken!

Vi fortsätter nu med flera nya arrangemang.

 

21 sept: Kulturnatten i Lund 

Kulturnatten i Lund brukar vi hjälpa till med att visa solen genom våra två solteleskop, så även i år. Från ca kl 15 befinner vi oss på Astronomihusets gårdsplan. Så här såg det ut ifjor. 

Hjälp oss gärna och glöm inte glädjen och engagemanget att få berätta om solen och prata rymden med nyfikna besökare!  

 

25 sept kl 19 på TBO: Bengt Rönde med höstens stjärnbilder

På den 4:e och sista stjärnbildskursen går vi igenom höstens stjärnbilder med ord, bilder och stjärnkarta. Hur hittar man lättast Pegasus, Andromeda och Cassiopeia ? Och de mindre kända stjärnbilderna Väduren, Triangeln och Fiskarna. Och hur ser man bäst höstens stjärnhopar och inte minst galaxer ?

Och så berättas historien om hjälten som räddade prinsessan från att bli uppäten. Hela historien utspelar sig på himlen.

Och kolla gärna Bengts inspelning från i våras på vår Youtubekanal om sommarens stjärnbilder!

 

Boka in höstens månadsmöten!

Vårt första höstmöte var den 5 september på observatoriet, då vi bl a fick höra den fantastiska historien om den antika Marsglobens öden och äventyr.

Nästa sammanträde blir i Lundmarksalen i Astyronomihuset, Lund, den 3 oktober. Geologen Adam Garde kommer då att berätta om jordens största och äldsta meteoritkrater, Maniitsoq-strukturen på Grönland.

Den 7 november på TBO kommer Johan Warell att berätta om SAAF:s stora satsning på fjärrstyrt teleskop i södra Spanien. Med lite tur blir det live-observationer!

Säsongens sista månadsmöte är planerat till den 5 december. 

 

Hälsningar,

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Email built with AcyMailing