Hej,
Hösten blir mörkare och mörkare men när molntäcket spricker upp kan det bli en vacker stjärnhimmel. Men man kan också njuta av astronomi inomhus. Sällskapet hade två lyckade månadsmöten sedan senast.
På höstens första månadsmöte den 5 september fick vi höra om en unik Marsglobs öden och äventyr, den hade återbördats och visades upp. Vi fick också veta mer både om den världsberömde Patrick Moore och om de kommande superteleskopen. Hela mötet spelades in och finns tillgängligt på vår Youtubekanal.
Maniitsoq-strukturen på Västgrönland anses vara världens största och äldsta kraterformation. Den 5 oktober bjöd vi in Adam Garde, dansk geolog, som själv var bland upptäckarna av den nya strukturen.
Det blev också nya vackra astrobilder och ett miniföredrag av Håkan Pettersson om avancerad infrarödteknik. Även detta möte finns inspelat på vår Youtube-kanal.
Dessutom medverkade sällskapet på Kulturnatten i Lund. Vädret var perfekt och det var en stor tillströmning av intresserade som ville titta igenom våra teleskop.
19 okt: Astronomins dag och natt - öppet hus på TBO
På lördag den 19 oktober är det dags igen för Astronomins dag och natt, den årliga nationella astronomifestivalen. Spännande tema detta år är "Människan i rymden". Som vanligt kommer observatoriet att ha öppet hus för allmänheten.
Vi öppnar kl 18 och håller på till 23-tiden. Det blir en rad rymdinspirerade kortföredrag och vi visar upp vårt nya jätteteleskop som även kan ta fantastiska bilder.Tillåter vädret riktar vi förstås in flera teleskop på planeter och stjärnor. Saturnus och Jupiter är aktuella och kanske kan vi också se en komet i teleskopet! Hela programmet här.
Kometen!
Kometen Tsuchinshan-ATLAS (C/2023 A3) syns nu på norra stjärnhimlen. Vid mörk himmel kan den nog ses för blotta ögat men prova först med en kikare. Titta strax efter solnedgången i västlig riktning – den ligger lågt nära horisonten ca kl 19.00 just nu. Bifogat finns en Stellarium-bild som visar positionen den 15 okt. Däörefter tag den sig högre upp på himlen de närmaste dagarna men kommer samtidigt att bli successivt svagare. I Cassiopeiabloggen finns bilder och information.
Hälsningar,
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
|