IMG_2699S

 

Den 2 april dukades det upp för Pub Brahe med mysbelysning, konst, öl och korv. Temat för kvällen var teknologi och astronomi och Jorge de Sousa Pires började med att berätta om de olika krafterna som verkar i samhället just nu. Begrepp som förstärkt verklighet, digitala assistenter och digitala klassrum förklarades och demonstrerades.

 

 

 

Ett exempel på förstärkt verklighet (AR, Augmented Reality) är att kunna peka på mot himlen med mobilen och genast dyker det upp vilken stjärna eller planet som där finns. Eller vilka satelliter som närmar sig – och de är verkligen många (se bilden nedan)!

 

 

 

Butlers eller digital assistenter gör sitt intåg och där ligger Apples Siri långt fram, man talar in en ekvation till sin iPhone och Siri löser det galant eller så kan man fråga efter avståndet till Jupiter och då kommer det upp en lång siffra, pyntad med många nollor efter sig.

 

IMG_2689

 

 

 

Från Högskolan Kristianstad föreläste Urban Eriksson, ett uppskattat inslag om undervisning i astronomi på distans, fördelar och nackdelar. De flesta kopplade upp sig till "klassrummet" och under stor munterhet användes mobilkamerorna för att delta i distanslektionen.

 

 

 

 

 

 

IMG_2703

IMG_2702IMG_2700