frontI ett unikt samarbete med Folkets Bio - Panora i Malmö firar vi 50-årsjubileet av månlandningen. Under hela eftermiddagen 20 juli har vi program med föredrag om månlandningen och rymdfartens framtid. Barnen kan rymdpyssla, det blir ljud- och simulerings­­uppvisningar i biosalong.

Kl 20 förhandsvisar sedan Panora filmen "Apollo 11", rymdresan berättad med unikt filmmaterial. 

TrioNebulasmDen 13:e och 14:e april arrangerar sällskapet en unik musikkonsert i samarbete med gruppen Trio Nebula .

 

Trio Nebula tonsätter egen musik med astro­no­miska kopplingar. Den första konserten blir i astronomi­huset i Lund och dagen därpå blir det två föreställningar, den ena riktad till barn, på Tycho Brahe-observatoriet i Oxie.

11Feb2019Den 11 februari har FN utlyst "International Day of Women and Girls in Science". Sällskapet medverkar denna dag i ett arrangemang på astronomiska institutionen i Lund. Arrangörer är ASTB:s kvinnogrupp "Lyriderna", studentföreningen ALVA och lundaavdelningen av Astronomisk Ungdom. Läs här för mer information.  

IMG 5778sm9 april genomförde sällskapet en unik aktivitet, ett möte av kvinnor för kvinnor. Under sin 80-åriga historia har sällskapet haft en företrädesvis manlig dominans och syftet nu är att försöka jämna ut denna obalans. 

 

Mötet blev mycket lyckat med flera spännande föredragshållare. 

Gunnar Larssson-Leander 100 asmDen 3 april fyllde tidigare ASTB-ordföranden professor emeritus Gunnar Larsson-Leander inte mindre än 100 år! Naturligtvis var en delegation från sällskapet på plats för att hylla jubilaren med blommor och presenter!

tjejsmMåndag den 9:e april kl 17.30 bjuder Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe (ASTB) in till "Ladies Night" på Malmö Live (konferensdelen). Vi hoppas att kvällen blir startskottet för bildandet av en tjejgrupp inom ASTB. Vi uppmuntrar alla intresserade tjejer att delta, oavsett ålder eller bakgrund. "Ladies Night" är kostnadsfritt och kräver inga förkunskaper.