header2019
Möte torsdag 28 oktober kl 19.00

Utomjordingar, försvinnande stjärnor och Vascoprojektet

ASTRONOMISKA SÄLLSKAPET TYCHO BRAHE inbjuder medlemmar och alla andra intresserade till månadsmöte nr 457. 

 

Kan en stjärna bara försvinna? Detta är en frågeställning som kvällens föredragshållare, astronomen Beatriz Villarroel intresserar sig för. En stjärna som försvinner är kanske ett bevis på att hypotetiska “misslyckade supernovor” existerar — eller på helt ny fysik.

Men det kan också vara ett tecken på utomjordisk teknologi. Genom att jämföra bilder av himlen från 1950-talet med stjärnhimlen så som den ser ut idag har man möjlighet att undersöka huruvida en stjärna i Vintergatan, eller något annat astronomiskt objekt, kan ha försvunnit under de senaste 70 åren. Man använder sig av publika bilddatabaser och ett medborgarforskningsprojekt för denna omfattande och tidskrävande analys. Vascoprojektet används för att leta efter en rad olika indikatorer på utomjordisk teknologi, inkl. Dysonsfärer, kommunikations­laser och utomjordiska rymdsonder och sammanfattar våra nuvarande forskningsresultat som resulterat både i väntade, och oväntade, upptäckter.

Tid: Torsdag 28 oktober kl 19.00

Plats Tycho Brahe-observatoriet: Observatorievägen (bakom vattentornet). Busslinje 32, hållplats ”Rapsåkersvägen”, eller Pågatåg till Oxie station. 

Zoomlänk: Erhålles på förfrågan från Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

 

PROGRAM

1. Föreningsnytt.   Bl a med lyckad medverkan på Ven.
2. Vad händer på La Palma?  Solastronomen Dan Kiselman ger en lägesrapport om hur vulkanutbrottet påverkar astronomin.
3. Space Humanities.  Prof David Dunér berättar om en ny tvärvetenskaplig plattform för forskning inom humaniora och samhällsvetenskap om rymdforskning.
4. Nytt från rymden.  Ulf R Johansson och Tomas Diez ger oss de senaste nyheterna.
 — 15 min paus  
5.  Utomjordingar, försvinnande stjärnor och Vascoprojektet . Beatriz Villarroel, astrofysiker vid Nordita, Stockholm, berättar om sin fascinerande forskning (via zoom).

För info om medlemskap, se www.astb.se/medlem

Ni som har Facebook, länka gärna om mötet till vår hemsida.

 www.astb.se   -  www.tbobs.se  - Cassiopeiabloggen  -   Facebook  -  Instagram