jsp2Den 11 dec fick vi en helkväll med många nya teknologiska verktyg med fokus på astronomi. Föredragshållare var vår egen Jorge de Sousa Pires som också fick hjälp på distans av Urban Eriksson från högskolan i Kristianstad.
 

Kvällen inleddes som vanligt med föreningsnytt där ordföranden berättade om det nyligen timade 40-års jubileet ute på Tycho Brahe-observatoriet. Kassören redogjorde för de ekonomiska realiteterna som dock tillät att beslut kunde tas om oförändrade medlemsavgifter.

 

Ulf R Johansson gav oss astronomiska nyheter, framförallt om komet ISONS numera tämligen sorgliga tillstånd.

 

Därefter var det dags för Jorge de Sousa Pires att ta över showen. Han gav flera exempel på intressanta appar, QR-koder, 3D-glasögon, 3D-skrivare och mycket annat.  Kvällens höjdpunkt var ett internetmöte med Urban Eriksson, som från Kristianstad gav live-exempel hur astronomisk distansundervisning kan gå till. Elever kopplar upp sig med appen Adobe Connect och kan därefter interaktivt delta i en lektion. Under sammanträdet var det flera deltagare som via sina smarta mobiler gjorde just detta.  Intrycket från kvällen kunde sammanfattas med sciencefiction-författaren Arthur Clarkes berömda sensens:

"Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic."

 

Jorge kommer inom kort att ge sina bästa tips på sällskapets och Tycho Brahe-observatoriets elektroniska forum, som nu öppnats för alla intresserade.

 

Nedan några bilder från kvällen.

 

 

{imageshow sl=44 sc=15 /}