Cathy HorellouPerAhlin1

En ljusglimt i pandemitider är möjligheten att ha säker kontakt via nätet. Sällskapet har hittills hållit fyra virtuella klubbkvällar baserade på videokonferensprogrammet Zoom. Senast nu i onsdags var 36 deltagare med för att bl a lyssna på den fantastiska historien om hur Per Ahlin gör sina årliga astronomiska kalendrar.

 

Den 20 maj hade vi bjudit in en gästartist i form av radioastronomen Cathy Horellou. Kvällens tema var "Zooniverse", dvs medborgarforskning. Cathy, som medverkade från Frankrike, är involverad i LOFAR-projektet och gav oss en introduktion till var och en kan hjälpa till att studera var svarta hål kan finnas i LOFAR:s digra avsökning av universum på långa våglängder.

Vi fick också höra hur det gick till när vår egen Tora Greves fina astrotextilie, "Cattini", fick en huvudplats på Planetary Society hemsida. 

 

 

 

Den 3 juni medverkade Per Ahlin som ju är en kalendermakare av ranf och som årligen utger "Astronomisk kalender" där man hittar allt av intresse som ska ske det kommande året på himlen. Per gav oss en fascinerade genomgång om hur han själv utvecklat helt egna program för himmelska förutsägelser.  Dessutom skapar han själv all layout för sin kalender, färdig för tryckning hos förlaget.

En rymdfartsrapport av Tomas Diez, solfoton av Hans Hilderfors och en liverapport från Håkan Barregård och hans observatorium i Bedinge bidrog till en spännande och varierad klubbkväll.