IMG 1171smIfjor fick vi aldrig tillfälle att genomföra den årliga studieutflykten, jubileumsåret 2017 var ändå bräddfyllt med andra aktiviteter. Detta rättade vi till i år då målet för årets resa var meteoritkratern Mien, idag en stillsam och vacker insjö i Småland. vägen stannade vi till i Karlshamn och besökte Kreativum, ett science- och teknik centrum.

 

 

Årets obligatoriska – gemensamma – vårutflykt för ASTB och vännerna norr om åsen (HAS = Hallands Astronomiska Sällskap) hade den 6 juni målet Mien, den småländska sjön som i själva verket är en vattenfylld krater 120 miljoner år gammal. Då, på skräcködlornas tid, dans ade en stor himlakropp ner här på jorden och en smäll, som motsvarade 300 000 Hiroshima-atombomber orsakade ett runt ärr på jordskorpan.

 

Om Mien-smällen pratade lundageologen Carl Alwmark, som mötte oss "on location" denna fantastiska sommardag. Mien låg förförande stilla och det var svårt att ens i fantasien föreställa sig infernot här på dinosaurernas tid.

 

Utflykten inleddes i Karlshamn där vi vandrade runt på Kreativum, stans eget fina science center och här blev det också lunch och taktiskt amatörastronomiskt snack skåningar och hallänningar emellan.

 

Merparten av ASTB-gänget tog sig till Karlshamn och Mien med minibussar, HAS:arna kom i privatbilar till Karlshamn där vi möttes nästan på exakt utsatt tid. Innan Kreativunm besöktes ett loppis, där Eva Dagnegård fyndade en tjusig sommarhatt.  Med från HAS-gänget var också Niels Bohr-kännaren, kvantfysikern Jens Larsen. 

 

Väl ute vid Mien fick vi en liten föreläsning av Carl Alwmark, som sedan drabbades av menighetens nyfikenhet och fick svara på ett oändligt antal frågor…

 

Därefter han tog oss till ett grustag i närheten, som är fyllt av stenrester från nedslaget. Carl hade med sig ett par hackor och alla som ville fick med sig fina bevis på avlånga, väldefinierade smältor i stenarna. Ett resultatet av den omvälvande impakten. En mycket givande dag avslutades i grustaget med medhavet kaffe. 

 

Lite bilder från resan: