litenastb

 NYHETSBREV 22         22 maj 2014

Hej!

Guldregn över observatoriet

1999 invigde vi vårt fjärrstyrbara teleskop i Oxie. Det var då en innovativ nyhet som skolor ḱunde utnyttja i sin undervisning. 2012 kunde två gymnasister vinna Unga Forskares pris att åka till Kina för att där visa upp sitt projekt baserade på observationer gjorda i Oxie. Men under senare tid har teleskopet varit i behov av upprustning, både mekaniskt och elektroniskt. Ansökningar har därför gjorts i syfte att få in nya medel till en uppgradering.

Vi har fått maximal utdelning på dessa ansökningar. I april meddelade Malmö Förskönings- och Planteringsförening att de bidrar med 36 000 kr till en ny CCD-kamera. Och i förra veckan kom ett positivt och mycket glädjande besked från Sten K Johnsons stiftelse. De sponsrar oss med 97 500 kr för inköp av nytt fjärrstyrbart stativ!  Ny CCD-kamera är redan inköpt och vi hoppas nu ha ett uppgraderat och modernt teleskopsystem färdigt inför hösten!

 
Enkät till medlemmarna – du vill väl hjälpa till?
 
Under våren har en marknadsgruppen arbetat fram olika förslag på aktiviteter att implementera fr o m hösten 2014. En aktivitet har dock redan startat, Klubbkvällarna, onsdagar i udda veckor. Vädret och den nyinköpta grillen lockar redan nu många medlemmar som annars inte setts till på TBO. Glädjande!
 
Marknadsgruppen har också utarbetat en enkät som skickas till existerande medlemmar. Enkäten besvaras enklast online men en pappersversion finns. Syftet med enkäten är att ta reda på vad medlemmar önskar för verksamheter, vilka andra aktiviteter som konkurrerar med ASTB, och också att engagera medlemmarna;  inte minst att informera medlemmarna om aktiviteter som de facto pågår och som de kanske inte ens känner till.
 
För ökad transparens, finns alla mötesanteckningar publicerade i Forumet på webbplatsen (www.tbobs.se). Samtliga medlemmar och besökare kan alltså se vad gruppen gjort och tänkt. Dock får endast medlemmar skriva i Forumet.
 
Enkäten besvaras enklast online på adressen nedan:
 
Enkäten är liten men utrymmet för svaren är stort. Vi uppmanar medlemmarna att "skriva av sig”. Endast så kan föreningen utvecklas så att den motsvarar förväntningarna. Välkommen med alla kommentarer och förslag – du vill väl hjälpa till?
 
Marknadsgruppen i maj 2014
Anders, Jon, Jorge, Peter La, Per-Thomas, Tomas W

Sommaraktiviteter

Vi är nu inne i den ljusa årstiden men det innebär inte att aktiviteterna upphör, vare sig i sällskapet eller på TBO. Klubbkvällarna fortsätter varannan onsdag från kl 19, närmast den 4 och 18 juni. Solgruppen kommer att hålla öppna solvisningar på TBO lördagarna den 12, 19 och 26 juli, kl 14-16. Vi kommer dessutom att medverka med visning av solen ute på Ribersborgsstranden i samarbete med Malmö Fritid.

19 juli medverkar sällskapet på Sommarscen Malmö i samband med utomhusvisningen av filmen om den iranske amatörastronomen Sepideh. Kroksbäcksparken från kl 22. Den 17 augusti kl 11-16 är det Föreningarnas Dag på Stortorget i Malmö och den 20-21 augusti kl 13-19 kommer vi att vara med på Malmöfestivalens barnverksamhet. Och som vanligt siktar vi på öppet hus för allmänheten i samband med Perseiderna 11-12 augusti.

Välkomna att delta, kolla hemsidan för mer detaljer!

 

HAS gör resa till Oskarshamn

Våra vänner i Hallands Astronomiska Sällskap gör en studieresa till Oskarshamn 14 juni (kärnbränsleslutförvaringsforskning samt Målerås glasbruk). Ordf Charlotte Helin meddelar: "Vi har plats kvar i bussen om några av er vill följa med, kostnad 2-300 kr, vi kan plocka upp er t.ex. i Ljungby eller var nu vägarna bäst korsas. Namn, adress samt personnummer till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. före denna veckas slut."

 

Till sist: Vårutflykten - påminnelse

Du glömmer väl inte att anmäla dig till vårutflykten den 8 juni?

 

Det var allt för denna gång!

Peter, er ordf.