litenastb

 NYHETSBREV 35        16 maj

Hej!

Vårens sista stora möte hölls den 28 april då Lundaprofessorn Leif Lönnblad berättade om gravitionsvågor. Det blev en spännande exposé över ett område inom vilket man inom kort förväntar sig stora upptäckter. Leif påpekade även de nya satsningarna andra områden, t ex, högenergipartikelobservationer, som alla sammantagna kommer att öppna upp ytterligare observationsfönster till universum. 

I veckan som gick visade sällskapet upp hela sin mångsidighet på kort tid. Måndagens allmänna visning av Merkuriuspassagen blev en upplevelse för många. Två dagar senare hade amatörastronomerna ett möte under Andreas Svennings ledning där man diskuterade det användbara planetariumprogrammet "Stellarium". 

Dagen efter gjorde andra medlemmar ett minnesvärt och unikt besök på Knutstorps borg, platsen där ju Tycho Brahe föddes. 

 

Vårens studieutflykt

Som tidigare meddelats gör vi vårens studieutflykt på nationaldagen, den 6 juni. Denna gång fokuserar vi på minnet av Frida Palmér, som blev landets första kvinnliga fil dr i ämnet astronomi. Utflykten inkluderar nämligen ett besök vid hennes grav i Blentarp och vi kommer att få ett specialföredrag till Fridas minne. Resan avslutas med ett besök vid Ales stenar.

Även i år görs utflykten tillsammans med våra vänner i Hallands Astronomiska Sällskap. De kommer med buss och börjar med att besöka vårt eget Tycho Brahe-observatorium. Här ansluter vǻra deltagare för att sedan gemensamt åka vidare med buss. Följande är programmet:

 

Fram till 10.00 ASTB:s resedeltagare samlas på TBO i Oxie.
10:00 Bussen med halläningarna anländer.
10.00-11.30 HAS tittar på TBO under vår guidning, förmiddagsfika för de som önskar (medtages).
11.30 Gemensam avfärd med buss till Blentarp.
12.10

Gemensam lunch på Blentarps gästgivaregård. Dagens rätt inkl kaffe o kaka för 79 kr, även a la carte finns. Vi har bokat festsalen så vi sitter alla tillsammans.

13.00 Seminarium om Frida Palmér, hennes dubbelliv och vetenskapliga gärningar. Ulf R Johansson.
14.00 Besök på Blentarps kyrkogård för att lägga en blomma på Fridas grav.
14.30 Avfärd till Ales stenar och guidad tur där.
Ca kl 16.00 Avfärd tillbaka till Oxie. Bussen gör ett stopp även inne i Malmö.

Kostnad per person är 200 kr för vuxna, 100 kr för ungdomar och barn (högst 18 år). Lunchen betalas separat på plats.

Anmälan: Görs omgående via epost till Karl Palm (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.). Meddela namn och antal personer (vuxna/barn). Anmälan är bindande och betalning görs senast 27 maj till plusgiro 3 97 50 - 5 eller till Swish 123 148 23 30. Tag gärna med respektive eller någon intresserad bekant!

Då ju antalet bussplatser är begränsat gäller som vanligt först till kvarn. Missa inte chansen till en minnesvärd dag och trevlig samvaro med likasinnade!

 

Klubbkvällen 25 maj

Onsdagen den 25 maj är vårens sista klubbkväll (se dock även nedan). Då slår vi på stort och inbjuder alla medlemmar på gratis grill och dryck på observatoriet! Vi riktar oss inte minst till alla de av våra medlemmar som vi inte så ofta ser på TBO. Framförallt för de nytillkomna medlemmarna kommer vi att passa på att ge kortpresentationer av vår verksamhet, bl a från våra intressegrupper. Och glöm inte vårt förnämliga bibliotek, där man kan låna hem böcker!

Starttid 19.00 och platsen är alltså observatoriet.

 

Sommaraktiviteter

Vi håller som bäst på med att planera sommarens aktiviteter. Bl a kommer vi som vanligt att arrangera allmänna solvisningar på Ribban, där det ju rör sig väldigt mycket folk. Vi återkommer med detaljer men behöver förstås alltid fler som hjälper till med arrangemangen. Kan du tänka dig att hjälpa till vid dessa trevliga observationer, kontakta Jon Saalbach (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.), som är huvudansvarig.

 

Det var allt för denna gång. Och glöm inte att gilla oss på Facebook!

Peter, er ordf.