litenastb

 NYHETSBREV 37        4 september

Hej!

Hösten är nu här på allvar. Som vanligt har sällskapet rivstartat med en rad aktiviteter. Perseidvisningarna blev mycket välbesökta och åtminstone första kvällen bjöd på hyggligt väder. Ett par dagar senare medverkade vi på Malmöfestivalens barnavdelning, med solobservationer och tillverkning av miniplanetarier. Succe!

Höstens första sammanträde hölls på Tekniska museet den 25 augusti. Huvudföredraget handlade om de extremt stora teleskopen och hölls av ordföranden Peter Linde. Olyckligtvis störde en del tekniska problem. Därför finns det nu en särskild webbaserad version av föredraget, med fungerande videos och extra allt!  

Den kommande hösten är fylld med verksamheter för alla våra medlemmar. En nyhet är vår kommande astronomikurs i samarbete med Medborgarskolan.

Månadsmöten

Bocka för kalendern för våra stora månadsmöten:

29 sept Aniara 60 år: Johan Stenström m fl. Stadsbiblioteket, Lund
27 okt Cathy Horellou: Radioastronomi i Afrika Tekniska museet
1 dec David Dunér - om kommunikation med utomjordingar Tekniska museet

Som vanligt kommer kallelser via epost och mer information via hemsidan www.astb.se.

Amatörastronomikvällar

I våras körde vi igång med amatörastronomikvällar under ledning av Andreas Svenning. Tanken är att på ett enkelt sätt diskutera olika amatörastronomiska frågor. Exempelvis hur teleskop fungerar och används. Eller hur man hittar stjärnhimlen. Så här kunde det se ut i våras. Nu fortsätter vi under hösten på följande kvällar: 22 sep, 6 okt, 17 nov och 8 dec. Träffarna hålls på Tycho Brahe-observatoriet med start kl 19. Teman för höstens möten är under utarbetande. Skicka gärna önskemål och synpunkter till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Klubbkvällar

Även våra klubbkvällar drar igång på nytt. Ger tillfälle till att under gemytliga former bekanta sig både med observatoriet och med era med-medlemmar. Glöm inte att låna någon bok i vårt fantastiska bibliotek! Träffarna startar kl 19 och de närmaste är 14 sep, 28 sep och 12 okt.

Måndagsvisningar

Nu har också våra måndagsvisningar kommit igång. Som alla väl vet har vi öppet för allmänheten (och våra medlemmar!) alla stjärnklara måndagar. Då visar vi stjärnhimlen och tittar på spännande objekt genom våra fina teleskop.

Barn- och ungdomsgrupper

Rymdungarna, i tre olika åldersgrupper mellan 5-13 år, träffas på observatoriet onsdagar jämna veckor mellan kl 18-21. Det är vår astropedagog Peter Hemborg som driver verksamheten. Känner du till någon kille eller tjej som vill lära sig mer om astronomi? Kontakta då Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och hör efter om det finns någon plats kvar.

Ett alldeles nytt initiativ är vår ungdomsgrupp som Olle Frykstam har startat. De träffas på observatoriet på fredagar, så här beskriver Olle hur man tänker sig:

"Första mötet som hölls den 26:e augusti gick väldigt bra. Vi såg filmen Gravity i stora salen med chips, godis och läsk. Nästa möte hålls den 9 september, därefter den 16 sept och 30 sept. Då vi inte var så många på första mötet har vi inte än satt någon plan för nästa möte men jag tänker mig att vi får börja lära känna varandra och sen kanske se en faktafilm för att diskutera."

Astronomikurs: Lär känna universum

Många av våra medlemmar har efterfrågat en möjlighet att lära sig mer om astronomi. Nu startar sällskapet i samarbete med Medborgarskolan en populärastronomisk kurs, öppen både för allmänheten och för våra medlemmar. Kursen hålls tio tisdagskvällar med tre lektionstimmar per gång. Inga speciella förkunskaper krävs. Platsen är Tycho Brahe-obser vatoriet, kursledare är Peter Linde och Ulf R Johansson och kursstart är den 8 nov. Obs! Som medlem i sällskapet får du 600 kr rabatt på deltagaravgiften. All information finns på Medborgarskolan, där man också anmäler sig till kursen. Tänk på att antalet platser är begränsat.  

Vill du observera?

Du känner väl till våra fina teleskop på observatoriet? Du kan som medlem själv få använda dem, efter att fått en liten utbildning av våra egna experter. Kontakta dem enligt nedan så organiserar de träff för utbildning.

Teleskop Kontaktperson
Meadeteleskopet Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Fjärrstyrningsteleskopet (Observera i Oxie) Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Fjärrstyrningsteleskopet (Observera hemifrån) Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Tack för att ni läste ända hit! På snart återseende. Och glöm inte att gilla oss på Facebook!

Peter, er ordf.