litenastb

 NYHETSBREV 39        4 oktober

Vårt stora Aniara-möte på Lunds stadsbibliotek den 29 september blev en stor succé. Ett 70-tal personer hade bänkat sig i atriumet för att lyssna, många av dem besökte oss för första gången. Harry Martinson-kännaren Johan Stenström förmedlade i sitt föredrag på ett fascinerande sätt den enastående poetiska känslan i Martinsons berömda rymdepos.

 

Amatörastronomikväll nu på torsdag - Astrofoto med enkel utrustning

Amatörastronomikvällarna vänder sig både till den vetgiriga allmänheten och till intresserade medlemmar. Under detta möte, den 6 okt 19-21 på TBO, kommer vi att tala om hur du kan ta fina bilder av natthimlen med hjälp av enklare utrustning såsom din egen digitalkamera.  Det krävs inga förkunskaper för att delta. Som vanligt är det öppet för alla och inte väderberoende. Men om vädret tillåter går vi ut och observerar en stund vid slutet av mötet.  Ställ gärna frågor så diskuterar vi dessa gemensamt. Anmäl dig via mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Välkomna till Tycho Brahe observatoriet för en trevlig kväll och inspirerande samtal. Ytterligare inplanerade amatörastronomikvällar är 17 november och 8 december.

 Andreas Svenning

 

Lördagen 8 okt: Astronomins Dag och Natt

Nu på lördag är det dags för astronomins dag och natt i hela Sverige! Det är Svenska Astronomiska Sällskapet som tagit initiativet och vill ta universum till folket!

TBO medverkar naturligtvis och håller öppet hus denna lördag mellan kl 15-18 och 19-23. Spännande föredrag och observationer står på programmet! Alla hälsas hjärtligt välkomna!

Vid klart väder lyfter vi på taket och ställer in teleskopen mot universum. På dagtid tittar vi på solens fläckar och protuberanser, på kvällstid blir det laserguidning på stjärnhimlen, stjärnhopar, nebulosor och galaxer i teleskopen! Kl 19.53 och 21.30 passerar den internationella rymdstationen som en starkt lysande stjärna.

I alla väder: Vår astropedagog tar hand om barnen, de reser till planeterna tillsammans, medan de vuxna sitter i stora salen och lyssnar på korta föredrag om aktuella teman.

Hela programmet hittar du här.

Välkomna till en annorlunda lördag i stjärnornas tecken på observatoriet i Oxie och bli fascinerad! Och sprid gärna informationen via era facebook-sidor!

Hälsningar,

Peter, ordf