litenastb

 NYHETSBREV 40        30 november

Hej!   Verkställ

Vårt möte den 27 okt handlade denna gång om radioastronomi i Afrika. Cathy Horellou, astronom vid Onsala radioobservatorium, har detta som sitt speciella intresse. Vi fick en spännande berättelse om hur astronomin är på frammarsch i Afrika, naturligtvis också med en särskild betoning av det epokgörande SKA-projektet (Square Kilometer Array), som kommer att bli världens största radioteleskop.

 

1 dec:  Utomjordisk intelligens

Höstens sista månadsmöte är ju imorgon torsdag, kl 19 på Tekniska muséet i Malmö. Här är hela programmet. Missa inte det spännande föredraget av David Dunér, en internationell expert i detta ämne. Dagen efter har f ö filmen "Arrival" Sverigepremiär, den handlar om just detta tema.

På mötet kommer vi bl a också att visa några av medlemmarnas egna bilder på "supermånen" nyligen. Det är ännu inte försent att i förväg kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., som håller i själva bildvisningen, för att skicka in din bild!

På mötet blir det i pausen även tillfälle till att köpa någon astronomisk julbok. Björn Stenholm tar med sina böcker och även ordföranden har med några exemplar av sin bok...

 

En mycket aktiv höst på TBO

Det dåliga vädret till trots har verksamheten ute på vårt fina observatorium näst intill slagit rekord. Förutom våra normala måndagsvisningar har det varit flera andra vuxengruppvisningar och barnvisningar. Till exempel har grupper från lärarutbildningen på Malmö högskola har besökt oss. Samt en i Malmö icke helt okänd byggmästare med vänner.

Utbildningsverksamheten, både för egna medlemmar och för allmänheten, i form av kurser är väldigt aktiv. Det gäller både barn och fjärrstyrningsintresserade. Den allmänna astronomikursen "Lär känna universum" har ett femtontal deltagare, som träffas varje tisdagskväll på TBO.  Se här för mer information och illustrationer.

 

Historiska klubben siktar framåt

Föreningens astronomihistoriska. MYCKET LÖSA gruppering ("Historiska klubben") siktar framåt, mot en tidig vårutflykt 2017, sannolikt en lördag eftermiddag till Köpenhamn och Runde taarn med dess Tycho Brahe-samling.


- Av olika skäl har en höstträff 2016 inte blivit av. Vi har ju sagt att vi ska ses max en gång per termin, och i höst blev det en paus. Men vi återkommer som sagt, berättar historiska klubbens sammankallande Ulf R (Johansson). Ev frågor till Ulf R via hans mailadress: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Hälsningar,

Peter, ordf