litenastb

 NYHETSBREV 50      18 september 2017

23 september: Astronomins Dag och Natt!

Nu på lördag är det åter dags för astronomins dag och natt (ADON) i hela Sverige! TBO medverkar naturligtvis och håller öppet hus kl 17-23. 

Under sommaren har en grupp medlemmar varit ivrigt sysselsatta med att skapa observatoriets bidrag till världens största solsystemsmodell, "Sweden Solar System", där globen i Stockholm utgör solen. Vårt bidrag är utformat som en glasskulptur av dvärgplaneten 2007 OR10, som skalenligt är ca 7 cm i diameter.  Den har dessutom en måne, 1 cm stor, som befinner sig på ett avstånd av 70 cm från 2007 OR10. Installationen invigs kl 17.30 som inledning på ADON.

Alla medlemmar är förstås inbjudna att delta i detta och i kvällens fortsatta program!

Bland höjdpunkterna:

  • Högtidlig invigning av rymdskulpturen med bl a Malmö Stads kulturnämnds ordförande, Sylvia Björk, och prof Gösta Gahm, som senare dessutom berättar om "Den blossande Vintergatan".
  • Skype-intervju med Meg Schwamb, astronomen som upptäckte den dvärgplanet som inspirerat vår modell.
  • Senare på kvällen, live-intervju med Dan Michalik, astronom, som just nu arbetar vid Amundsen-Scott basen på själva sydpolen! 

Vid klart väder skjuter vi undan taken och ställer in teleskopen mot universum. Det blir laserguidning på stjärnhimlen, stjärnhopar, nebulosor och galaxer i teleskopen! 

I alla väder: Vi tar särskilt hand om barnen, de reser till planeterna tillsammans, medan de vuxna sitter i stora salen och lyssnar på korta föredrag om aktuella teman. Alla detaljer om programmet finns här.

Bifogade finns dels en affisch och dels det fullständiga programmet. Hjälp oss att sprida info om evenemanget genom att sätta upp dessa på lämpliga platser!

 

Vi ses!

Peter, er ordf