IMG 5686Den 3 april fyllde tidigare ASTB-ordföranden professor emeritus Gunnar Larsson-Leander inte mindre än 100 år! Naturligtvis var en delegation från sällskapet på plats för att hylla jubilaren med blommor och presenter!

Gunnar Larsson-Leander började som amatörastronom och studerade variabla stjärnor från hembyn Edsbyn på 1930-talet. Han hade då goda kontakter med Knut Lundmark, som han besökte i Lund och fick låna en kometsökare av! Dvs en kraftig kikare, lämplig för variabelstjärneobservationer. Gunnar studerade sedermera i Stockholm där han också började sin karriär som forskare. 

På 1960-talet kom han så till Lunds observatorium och fick tjänstetiteln observator, ungefär jämförbart med en ställföreträdande professor. Han verkade där ända fram till slutet av 1980-talet, en tid även som prefekt på institutionen. Under perioden 1968-1999 var Gunnar redaktör för den då samnordiska "Astronomisk Tidsskrift", ett populärvetenskapligt forum för både fackmän och amatörer. I vårt sällskap var han ordförande 1987-94.

IMG 5674BPå Gunnars 100:e födelsedag blev han även manstarkt uppvaktad av tidiigare kollegor från astronomiska institutionen, som dessutom hade ett eget tårtfirande på institutionen. Fortfarande i högsta grad pigg och, som vanligt, förbindligt vänlig, tog han emot sällskapets uppvaktning, vilket representerades av Peter Linde och Klas Hyltén-Cavallius.  

IMG 5678BVi hade två presenter . Dels en specialversion av vårt Tycho-diplom, som ju endast utdelas till synnerligen förtjänta ASTB-funktionärer! Dels en samling speciella ljudinspelningar, samlade på två CD-skivor. Klicka på bilderna för mer information. Det finns också en liten ljud-inspelning som visar hur det lät vid överlämnandet av presenterna.

Gunnar blev mycket glad, inte minst över det fina diplomet. CD-skivorna skulle han få lite hjälp med av närstående för att kunna lyssna på.IMG 5704IMG 570320180403 152730