IMG 5778loIMG 5776Ett drygt tjugotal kvinnor hade lockats av vårt arrangemang, Ladies Night, som för övrigt aktivt sponsrats av Malmö kommun. För första gången hade vi lokaliserat en aktivitet till konferensdelen på Malmö Live. Tomas Diez var huvudansvarig för förberedelserna och vår sekreterare, Mirja Markkula, höll på ett förtjänstfullt sätt i själva mötet. 

 

IMG 5784Så här såg det innehållsrika programmet ut:

 

  • Välkommen och presentation av ASTB
  • Diskussion: Tjejgrupp inom ASTB
  • "Kvinnor inom astronomin" Katja Lindblom, föreståndare vid Slottsskogens Observatorium i Göteborg
  • Wrap & mingel
  • Asli Pehlivan Rhodin och Madeleine Burheim från astronomiska institutionen i Lund berättar om sin forskning.
  • Gabriella Stenberg Wieser, via Skype: "Rymdforskare är väl inget riktigt jobb?"
  • IMG 5788Mingel i baren, frågor, mm

 

Programmet innehöll alltså en rad kortföredrag. Vi hade bjudit ner vår senaste Lundmarkstipendiat, Katja Lindblom, från Göteborg, som inledde med att berätta om framstående kvinnor inom astronomin.

 

Pausen utnyttjades till förtäring och mycket diskussion och IMG 5795information. Sedan var det dags för Asli Pehlivan Rhodin och Madeleine Burheim från astronomiska institutionen i Lund. De arbetar med spektroskopiska analyser av stjärndata och gav oss både en bakgrund till och en spännande insyn i sina pågående projekt.  

Avslutningsvis gav oss Gabriella Stenberg Wieser via Skype från Kiruna svaret på frågan huruvida rymdforskare är ett riktigt jobb. På sitt oefterhärmliga och avdramatiserande sätt övertygade IMG 5804hon församlingen om hur roligt detta arbete är. Bl a behöver man inte stiga upp så tidigt på morgnarna!  Gabriella är bl a&nbsp ; involverad i ESA:s stora rymdprojekt JUICE som tar sikte på Jupiters månar. På närmare håll hoppas hon kunna studera Mars jonosfär med hjälp av den marskretsande Mars Express.

Förhoppningen efter denna lyckade kväll är nu att etablera en ny grupp i första hand med målsättningen att ta vara på kvinnors astronomiintresse och på sikt skapa en jämnare könsfördelning i vårt anrika sällskap.