litenastb

NYHETSBREV 106  1 maj 2024

Hej,

Så har det till slut blivit både vår och sommar. Den ljusare årstiden gör det förstås lite svårare att studera stjärnhimlen, men kolla gärna in stjärnbildskursen nedan. Där finns en del godbitar att hämta. 

Under våren har våra framgångsrika drop-in aktiviteter fortsatt med oförminskad styrka. Detsamma gäller barnverksamheten inom vårt koncept "Rymdungarna". Vi genomförde dessutom fyra lyckade månadsmöten.

Det första, den 25 januari, innehöll finalen på vår frågetävling "På spåret mot stjärnorma", med Bengt Rönde som frågeledare (youtube).  29 februari var det Lunda­astronomen Jens Hoeijmakers som berättade om extrema exoplaneter (youtube). 

På årsmötet den 21 mars var det professor Dainis Dravins som fortsatte på exoplanettemat med föredraget "Sökandet efter en andra jord" (youtube). Allt om nya i styrelsen, etc, finns här

På vårens sista månadsmöte 25 april var vi inbjudna till Vattenhallen  Science Center i Lund där Anna Arnadottir förklarade att "Stjärnorna tillhör oss alla!" och dessutom bjöd på en fin föreställning i planetariet (youtube). 

 

8 maj: Stjärnbildskurs på TBO, del 3

Du har väl inte missat vår nya serie om stjärnbilder? Vi går igenom på ett enkelt hur man hittar de vanligaste stjärnbilderna. Det är Bengt Rönde som delar med sig av sina kunskaper. Tredje gången handlar det om sommarens stjärnbilder. 

Sommarens stora stjärnbilder, Svanen, Örnen, Herkules och Skorpionen presenteras ingående. Men även de mindre såsom Lyran, Delfinen, Pilen och Räven. Vilka intressanta objekt kan man se för blotta ögat, med kikare eller ett litet teleskop? Och vi tar upp stjärnan som bytte stjärnbild.

Tid: Torsdag den 8 maj, kl 19.00 – 20.30
Plats: Tycho Brahe-observatoriet
 

 

2 juni: Studieutflykt till Onsala rymdobservatorium 

Den årliga studieutflykten går i år den 2 juni  till Onsala rymdobservatorium. Det blir som vanligt en heldagstur med buss och på vägen upp hämtar vi upp våra vänner i Hallands Astronomiska Sällskap. Onsala är ett radio­observatorium i världsklass och man har dessutom nyligen invigt ett särskilt besökscentrum. Vi återkommer med pris (ifjor kostade det 450 kr) och med mer information. Men: Skicka din föranmälan så fort som möjligt till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för att säkra en plats i bussen! Som vanligt gäller först till kvarn. 

 

Hjälp oss med sommarens aktiviteter!

Sällskapet  räknar med att som vanligt delta som både i Limhamns hamnfestival 25-28 juli och i Malmöfestivalen 9-10 augusti. Men för att kunna genomföra detta behöver vi hjälp från er. Det handlar alltså om att 2-3 personer åt gången står vid vårt tält, som berättar om oss, delar ut brochyrer och visar i solteleskopen. Naturligtvis samtidigt med någon som har lite mer erfarenhet. Samma sak gäller sedan vid Malmöfestivalen. Se exempel från tidigare arrangemang på hamnfesten på hur det kan se ut. Mycket trevligt.
 
När kan du ställa upp? Exakta tider och platser återkommer vi till när du hör av dig! Mejla till Anders Nilsson (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.).
 
 

Medlemsavgiften!

Du har väl inte glömt att betala medlemsavgiften för 2024? Oförändrade avgifter, all information finns här. Och övertala gärna släkt och vänner att också göra det! Några goda argument finns här! 

 

Hälsningar,

Peter, er ordförande     

 

 

 

 

Email built with AcyMailing