header2019
Möte torsdag 2 maj kl 19.00

Mot ljusare tider: Ljusföroreningar
i ett nationellt perspektiv

ASTRONOMISKA SÄLLSKAPET TYCHO BRAHE inbjuder medlemmar och alla andra intresserade till månadsmöte nr 442. Fritt inträde.

Ljusföroreningar är ett växande miljöproblem som många är helt omedvetna om. Det har däremot sedan länge diskuterats i astronomiska och amatör­astro­nomiska sammanhang. 2019 är av flera skäl valt till "Rymdåret" och detta är ett utmärkt tillfälle att göra allmänheten medveten om fenomenet ljusföroreningar.

I samband med ForskarFredag, anordnad av Vetenskap & Allmänhet, görs varje år ett massexperiment och i år handlar detta om ljusföroreningar och går under beteck­ningen "Stjärnförsöket". Allmänheten bjuds in att studera stjärnhimlen och speciellt att räkna hur många stjärnor de kan se på stjärnhimlen där de bor.

Urban Eriksson är den ende i landet som disputerat på hur man lär ut astronomi. Han har flera internationella didaktiska projekt på gång. I Sverige leder han  "Stjärnförsöket". Han berättar hur var och en kan hjälpa till. 

Tid: Torsdag 2 maj kl 19.00

 

Plats: Lundmarksalen, Astronomihuset  OBS! (Astronomiska institutionen), Sölvegatan 27, Lund. Lunds stadsbusslinjer 1 och 6 stannar i närheten.

  


PROGRAM


1. Föreningsnytt. Musikkonsert, 2007 OR10 ska namnges, mm.
2. Astronomiska nyheter.  Mirja Markkula berättar om svarta hål, månlandningar, mm.
3. Solteleskopen på La Palma. En reserapport av Håkan Barregård.
4. The Tycho Brahe Deep Field?  Peter Linde berättar om en idé och visar några resultat.

Paus med kaffe, te, läsk och tilltugg

5. Kvällens huvudföredrag: Mot ljusare tider: Ljusföroreningar i nationellt perspektiv.  Urban Eriksson, verksam vid Nationellt Centrum för Fysik och Kristianstads högskola berättar om sin forskning. 

Du har väl inte glömt medlemsavgiften?  Fullbetalande betalar 350 kr till 
pg 397 50-5 eller till Swish 123 148 23 30. Maila samtidigt besked till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

För mer info, se www.astb.se/medlem

Ni som har Facebook, länka gärna om mötet.

 www.astb.se   -  www.tbobs.se - CassiopeiabloggenFacebook