Sedan upptäckten av de första exoplaneterna vet vi idag att exoplanet-populationen är stor och mångsidig. Galaxen är vidsträckt med exoplaneter i alla möjliga storlekar och miljöer. Detta ger en enorm vetenskaplig möjlighet att lära sig om planeter helt olik våra egna, och har också konsekvenser för vårt framtida sökande efter beboelighet och liv utanför solsystemet.
Exoplanetvetenskapen har verkligen tagit fart sedan vi fick förmågan att studera deras atmosfärer, vilket gör att vi kan bestämma kemiska sammansättningar och klimatmiljöer på dessa avlägsna världar. Och den här forskningen är bara i sin linda: Kraftfulla nya teleskop som European Extremely Large Telescope och JWST kommer att tillåta oss att studera planeter med oöverträffade detaljer.
Vi har bjudit in Jens Hoeijmakers, senior forskare vid Lunds observatorium, att berätta om detta och om sin forskning inom detta spännande område. Vad siktar man på att upptäcka med ELT och JWST? Hur söker man efter utomjordiskt liv?
Föredraget hålls på engelska.
Tid: Torsdag 29 februari kl 19.00.
OBS Plats ändrad till: Tycho Brahe-observatoriet i Oxie, Observatorievägen (bakom vattentornet). Busslinje 32, hållplats ”Rapsåkersvägen”, eller Pågatåg till Oxie station.
Zoomlänk: Mötet har tyngdpunkt på fysisk träff men kommer även att kunna besökas via zoom. Länk:
https://us02web.zoom.us/j/89337919591?pwd=ZHRyUFJKd2ZBeUtCMnJodGpqN2grQT09
|